جمعه, 24 ارديبهشت 1400

• تاريخ :
     ۱۳۹۹/۱۲/۲۴
برگزاری اولین نشست تخصصی منابع طبیعی
برگزاری اولین نشست تخصصی منابع طبیعی با عنوان: "منابع ‌طبیعی استان، چالش‌ها و راهکارها" در معاونت آموزش مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کردستان

به مناسبت هفته منابع طبیعی:

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کردستان، با حضور و مشارکت همکاران بخش تحقیقات جنگل ها و مراتع و آبخیزداری مرکز و کارشناسان صاحبنظر اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کردستان و اساتید دانشکده منابع طبیعی دانشگاه کردستان، اولین نشست تخصصی منابع طبیعی با عنوان  به مناسبت هفته منابع طبیعی با عنوان "منابع ‌طبیعی استان، چالش‌ها و راهکارها" در روز یکشنبه، 17 اسفند ماه 1399، در سالن جلسات معاونت آموزشی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کردستان برگزار شد.

در ابتدای این دکتر قادری، معاون آموزشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان، ضمن خوشآمدگویی و تبریک هفته منابع طبیعی مطالبی را در این زمینه بیان کرد.

سپس، دکتر حیدری، رئیس بخش تحقیقات جنگل‌ها و مراتع مرکز، به‌عنوان پیشنهاد‌ دهنده این جلسه عنوان کرد: براساس روز شمار هفته منابع‌ طبیعی، تاریخ برگزاری این جلسه مصادف با روز «منابع طبیعی و فرهنگ و رسانه» است.

رئیس بخش تحقیقات جنگلها و مراتع مرکز گفت: بعضی از چالش‌های موجود در عرصه‌های منابع طبیعی استان، فراسازمانی (فراتر از سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور) و برخی دیگر ناشی از وضعیت اقتصادی کنونی کشور هستند که بهره‌برداری‌های شدید در این حوزه را در پی داشته‌اند.

در ادامه، مهندس کرمی ، معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان نیز بیان داشت: متاسفانه از 11 میلیون هکتار جنگل‌های زاگرس به 5/5 میلیون هکتار کاهش یافته است و به‌طور متوسط چهار متر از ارتفاع این جنگل‌ها کم شده است و حدود یک‌سوم از زی‌توده آن‌ها باقی مانده است. براساس نظر ایشان، اگر همین روند ادامه یابد، 50 سال دیگر، اثری از جنگل‌های زاگرس باقی نخواهد ماند.

مهندس حسین خالدیان، معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی مرکز، نیز با بیان اینکه ریشه‌ای به مسائل منابع طبیعی نگریسته نشده است، یکی از چالش‌های موجود را عدم وجود رسانه مستقل و مختص منابع طبیعی برای فرهنگ‌سازی و اطلاع‌رسانی توصیف کرد.

ایشان تأکید کردند که برای فرهنگ‌سازی، راه طولانی در پیش است و در این راستا باید از دانش مردمی نیز استفاده شود.

در ادامه، آقای ساعدی، مدیر خبرگزاری مهر در استان کردستان، با ذکر این نکته که به‌دلیل عدم وجود خبرنگار تخصصی رشته منابع طبیعی، گزارش در این زمینه کمتر تهیه می‌شود، ابراز امیدواری کرد که به‌زودی این مشکل حل شود و همکاری بیشتر در آینده را خواستار شد. ایشان پیشنهاد کردند که یک رسانه غیررسمی درزمینه منابع طبیعی استان تأسیس شود.

در پایان جلسه با جمع بندی راهکارهای مدیریت بهینه منابع طبیعی در کشور و استان، مصوبات نشست تحصصی ذیل الذکر تصویب شد.

· ضرورت تاسیس وزارتخانه منابع طبیعی (با تلفیق سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری، سازمان حفاظت محیط زیست کشور و بخش منابع طبیعی سازمان تات) و افزایش ضریب حفاظتی کشور (یک نفر به ازای هر 5000 هکتار).

· ضرورت افزایش بودجه منابع طبیعی (به ویژه در بخش آبخیزداری، حفاظت، احیاء و توسعه منابع طبیعی) .

· تقویت نقش رسانه ملی در ترویج منابع طبیعی (توجه به ماده 38 قانون مبنی بر افزایش بهره‌وری در کشاورزی و منابع طبیعی).

· پیش‌بینی ترویج در چارت سازمانی ادارات منابع طبیعی و آبخیزداری (تعریف پهنه‌های ترویجی و محققین معین).

· استفاده بیشتر از تشکل‌ها و تعاونی‌های محلی در اجرای پروژه های مدیریت منابع طبیعی (ذیل بند ب ماده 29 احکام دائمی کشور).

· تشکیل اتاق فکر در حوزه منابع طبیعی در استان کردستان (با مشارکت مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه کردستان (دانشکده منابع طبیعی)، اداره کل حفاظت محیط زیست استان و سازمان مديريت و برنامه ريزي استان كردستان) جهت مدیریت پایدار منابع طبیعی .

· هدفمند نمودن پروژه‌های تحقیقاتی و پایان نامه های دانشجویی در راستای نیازهای تحقیقاتی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان.

· تدوین پروژه های تحقیقاتی جامع در زمینه منابع طبیعی (توسط مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی و دانشکده منابع طبیعی (دانشگاه کردستان).

· بازنگری در استفاده از آب های زیر زمینی و اجرای پروژه های آبخیزداری و آبخوانداری (جهت تقویت سفره‌های زیر زمینی) .

· ضرورت جلب مشارکت‌های جوامع محلی در پروژه های منابع طبیعی.

· شناسایی و معرفی سایت‌های الگویی و کانون‌های یادگیری (جهت ترویج منابع طبیعی در جامعه) و معرفی پروژه های موفق اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان (معرفی به کمیته تجارب موفق در سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور) .

· ضرورت تجدید نظر در اجرای طرح توسعه باغات در اراضی شیب دار و تعیین تکلیف زراعت زیراشکوب جنگل (وضعیت کنونی) و جلوگیری از توسعه آن .

· ادامه و پیگیری کاداست در حوزه منابع طبیعی.

· ادامه طرح ذخیره نزولات بارانی در نیمه مرکزی و غربی استان و ادامه طرح‌های آبخیزداری، جنگلداری و مرتعداری.

· کمی سازی میزان اثر بخشی پروژه های اجرایی منابع طبیعی (آبخیزداری، جنگلداری، مرتعداری و کاداست) توسط مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان و دانشگاه کردستان.