مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان
"مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان" با ابلاغ معاونت محترم وزیر و ریاست محترم سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در بهار سال 1394 شکل گرفت، طی آن دو "مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان" و "مجتمع آموزش جهاد كشاورزي استان کردستان" با هم ادغام شدند. این تصمیم در راستای سیاست کلان چابکسازی فعالیتهای سازمانی، افزایش بهرهوری و انسجام امور تحقیقاتی و آموزشی صورت گرفت.
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان مشتمل بر معاونت پژوهش و انتقال یافتهها در چهار بخش تحقيقاتی زراعی و باغی، جنگلها و مراتع، علوم دامي و آبخيزداري و واحدهای تحقیقات اقتصادی و اجتماعی، کنترل و گواهی بذر و نهال، اطلاعرسانی و فناوری اطلاعات و نیز سه ایستگاه تحقیقاتی، دو پایگاه تحقیقاتی، مجتمع آزمایشگاه تخصصی و هرباریوم گیاهی؛ معاونت برنامهریزی و پشتیبانی(شامل اداره امور مالی، امور اداری، برنامه و بودجه، امور حقوقی، روابط عمومی و خدمات فنی و پشتیبانی) و معاونت آموزشی (شامل هنرستان كشاورزي سقز، اداره آموزش رسمی، اداره آموزش کارکنان و اداره آموزش بهرهبرداران) در امر تحقیقات و آموزش و در راستای اهداف و وظایف اساسی خود در بخشهای کشاورزی و منابع طبیعی فعالیت مینماید.
روسای مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کردستان از سال 1394 تاکنون
 |
 |
دکتر محمدحسین سدری
1401-1394
|
دکتر بایزید یوسفی
1401 تا کنون
|
مشخصات بخشها و واحدهای تحقیقاتی

مشخصات ايستگاههای تحقيقاتي و آموزشی

تاریخچه فعالیتهای تحقیقاتی
نخستین واحد و هسته تحقیقاتی در بخش کشاورزی در استان کردستان در سال 1343 با عنوان "اداره اصلاح و تهیه نهال و بذر استان" با مدیریت زندهیاد آقای مهندس فهید، در محل باغ کشاورزی گریزه، واقع در 12 کیلومتری شهرستان سنندج شکل گرفت. در سال 1348 اولین اداره تحقیقاتی در زمینه علوم خاک و آب با نام "اداره خاکشناسی" به سرپرستی آقای مهندس غلامرضا توکلی ایجاد شد. در سال 1353 زندهیاد آقای دکتر سید صابر شاهویی، مسئولیت این اداره را برعهده گرفتند.
باتوجه به مطالعات گیاهشناسی و اکولوژیکی انجام شده در کشور، ایجاد پایگاههای تحقیقاتی در مناطق اکولوژیک کشور توسط وزرات منابع طبیعی وقت، انجام و در سال 1348 همزمان با تشکیل مؤسسه تحقیقات منابع طبیعی که با تصویب مجلس شورای ملی وقت ابلاغ شده بود، پایگاه تحقیقاتی استان کردستان با نام "مرکز تحقیقات جنگلکاری غرب کشور" در سنندج و در محل باغ زاله که یکی از باغهای موجود و قدیمی آن زمان بود، تأسیس شد. در آن زمان کلیه فعالیتهای تحقیقاتی در زمینه منابع طبیعی در سه استان کردستان، کرمانشاه و لرستان را پوشش میداد. بدین معنی که رئیس مرکز در استان کردستان مستقر و فعالیتهای تحقیقاتی هر سه استان را مدیریت مینمود. در سال 1361 مرکز مزبور، به عنوان"ایستگاه تحقیقات جنگل و مرتع سنندج" تغییر نام یافت.
در سال 1368 با هدف انسجامبخشی به بخش تحقیقات کشاورزی در استان کردستان از طریق متمرکز نمودن اداره اصلاح و تهیه بذر و نهال و اداره خاکشناسی و حاصلخیزی خاک، مرکزی با عنوان "مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی" در استان با هدایت آقای مهندس فرهنگ قصریانی تشکیل و ادارات مزبور به عنوان بخشهای تحقیقاتی اصلاح و تهیه نهال و بذر و خاک و آب تحت نظر این مرکز مشغول به فعالیت شدند. در این سال بخش تحقیقات بررسی آفات و بیماریهای گیاهی نیز با مسئولیت آقای مهندس وفا مردوخی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کردستان، تشکیل شد. این مجموعه فعالیت خود را تا سال 1371 ادامه داد که با تفکیک وظایف وزارتخانههای کشاورزی و جهادسازندگی دو مرکز تحقیقات مستقل با عناوین "مرکز تحقیقات کشاورزی"(در تشکیلات وزارت کشاورزی) و "مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام"(در تشکیلات وزارت جهادسازندگی) فعالیت میکردند. به دنبال ادغام وزارتخانههای جهادسازندگی و کشاورزی در سال1381، دو مرکز یادشده در سال 1383 ادغام و "مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان" را شکل دادند که مسئولیت آن به آقای مهندس محمد فتاحی واگذار شد.
تا پایان سال 1393 این مركز متشكل از هشت بخش، یک واحد تحقيقاتي اجرايي، دو واحد پشتيباني و نیز هفت ايستگاه و پایگاه تحقيقاتي با گرايشهاي تخصصي مختلف، در چهار چوب خطمشي و برنامههاي سازمان تحقيقات، آموزش و ترويج کشاورزي، متولي امر تحقيق در زمينه كشاورزي و منابع طبيعي در استان بود و سعي نمود با ارایه نتايج حاصل از اين تحقيقات، گامي برای حل معضلات کشاورزي استان بردارد.
روسای مرکز تحقیقات کشاورزی کردستان طی سالهای 1371 تا 1383

روسای مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام کردستان طی سالهای 1371 تا 1383

روسای مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کردستان طی سالهای 1383 تا 1401

تاریخچه فعالیتهای آموزشی
در سال 1354 سازمان پيكار با بيسوادي جهت آموزش و ارتقاء سطح فرهنگ و سواد روستائيان، مركزي تحت عنوان "مركز آموزش روستائي" در روستاي موچش واقع در 60 كيلومتري شهرستان سنندج احداث نمود که در طول دو سال فعاليت خود، دورههایي را در زمينه آموزش زنان روستايي برگزار مینمود. در اين دورهها كه مختص دختران روستايي و تحت عنوان هنرآموزان روستايي و به مدت 9 ماه برگزار ميشد، هنرآموزان در خصوص مسائل زنان روستايي از قبيل صنايع دستي، بهداشت و تنظيم جمعيت خانواده، آموزشهاي لازم را میدیدند. در سال 1356 با اوجگيري تظاهرات مردمي اين مركز توسط نيروي هوابرد منطقه تصرف و تا سال 1360 فعاليتهاي آموزشي آن عملا تعطيل شد. در شهريورماه 1361 بنا به پيشنهاد سازمان آموزش، "مركز آموزش كشاورزي" در شهرستان سنندج با مستقر شدن در ساختماني دولتي تحت عنوان كاخ جوانان و با پذيرش 28 نفر دانش آموز روستائي آغاز به كار كرد. در اين آموزشها، فراگيران پس از دو سال تحصيل، موفق به دريافت ديپلم كشاورزي ميشدند، كه با توجه به نياز استان به مدارك موجود اكثر اين فارغالتحصيلان جذب سازمان كشاورزي و واحدهاي تابعه آن شدند. فعاليتهاي آموزشي مركز در اين دوره، برگزاري چند دوره آموزشی و فارغالتحصيلي حدود 110 نفر بود. همزمان با فعاليتهاي آموزشي در كاخ جوانان، برای احداث مجتمع آموزشي، قطعه زميني با استفاده از اعتبارات سازمان آموزش كشاورزي در 5 كيلومتري جاده سنندج-كرمانشاه خريداري شد. با تلاش و همت مسئولين، نقشه اجرائي طرح احداث مركز در اراضي مذکور، آماده و جهت اجرا به پيمانكار واگذار شد. آغاز احداث سال 1369 و مدت احداث 3 سال پيشبيني شد، كه متاسفانه به علت عدم تأمين اعتبار به موقع هزينه عمليات ساختماني، تا سال 1378 احداث آن طول كشيد. فاز اول اين مجتمع در سال 1371 توسط رئيس جمهور وقت، افتتاح شد. دوره جديد فعاليتهاي آموزشي این مركز با برگزاري كلاسهاي آموزشي جهت روستائيان (آموزش بهرهبرداران) و دورههای آموزش كاركنان از سال 1371 آغاز شد. در سال 1374 آموزشهاي رسمي مركز نيز با پذيرش دانشآموز در شاخههای فنيحرفهاي و كاردانش و دانشجو در مقطع كارداني دانشگاه جامع علمي-كاربردي آغاز بهكاركرد. در سال 1380 با ادغام دو وزارت جهادسازندگي و وزارت كشاورزي این مركز به "مجتمع آموزش جهادكشاورزي استان کردستان" تغییر نام داد.
روسای مرکز آموزش کشاورزی کردستان از سال 1364 تا 1394
